Günde 30-40 dakika tempolu olarak yürüyüş yapmak zinde kalmanızı sağlar.
Kanserin nedenleri arasında genetik faktörler kadar çevresel faktörler de rol oynar. Çevresel faktörler yaşam biçimimiz (sigara-alkol tüketimi, beslenme alışkanlıkları) ile hava ve çevre kirliliği gibi faktörlerdir. Bu faktörlerin bazılarına karşı önlemler alınabilirken, bazıları ise değiştirilemeyen faktörler arasında yer alıyor. Ailede kanser geçmişi, genetik miras, belirli yaşlarda ve kadın-erkek oranına göre dağılımı değiştirilemeyen faktörler arasında yer alıyor. Fakat sağlıklı bir yaşam ile bazı kanser türlerinin önüne geçilebilir. Örneğin; sigara-alkol tüketimi, sağlıklı beslenme, düzenli spor ve obezite gibi sağlığı etkileyen faktörlerin kontrol altında tutulması gereklidir.
Sağlıklı beslenme, fazla kilolardan kurtulma ve sağlıklı yaşamım tarzını sürdürme sayesinde kanser riski yüzde 30-35oranında azaltılabilir.
Yaşam tarzı değişikliklerininin yanı sıra, kanser belirtisi ya da kişinin herhangi bir yakınması olmasa dahi erken teşhis programlarına katılmak gereklidir. Mamografi, prostat kanseri taraması, HPV testi gibi erken teşhis tarama programları, kanser tedavisinde başarı şansını yüzde 90’a çıkarır.
Günlük hayatınızda yapabileceğiniz küçük değişiklikler sayesinde, kanser riskine karşı korunma sağlayabilirsiniz.
KANSERE KARŞI KORUYAN 5 ÖNERİ