YEŞİL ELMA ÜRETİMİ VE %100 FERMENTE ELMA SİRKESİ İMALATI, Enda Tarım !!!

Kendi Ürettikleri Yeşil Elmalardan,

%100 Doğal Fermente Elma Sirkesi Üretiyorlar …

Bu hafta sonu kendime izin verip uzun süredir davet ettikleri halde, bir türlü gitmeye fırsat bulamadığım Tekirdağ ‘ın Marmara Ereğlisinde Yeşil Elma Üretimi yapan ENDA TARIMI ziyaret ettim.

Sevgili İsmail beyin bahsettiği kadar Güzel, Düzenli ve ilk bakışta hemen dikkati çeken Sağlıklı Yeşil Elma Ağaçlarının bulunduğu 35.000 m2 lik araziyi birlikte gezdik. Ağaçlar özenle bakılmış kökler çapalanmış ve meyve üretimine gönül vermiş amatör ruhlu bir profosyonelin heyecanını ve işine olan bağlılığını gözlerimle gördüm.

İmrenerek biraz da kıskanarak,  bir makine mühendisinin inat ederek doğayla mücadelesini ve yaptığı işleri dinledim.  ENDA  TARIMI birde İsmail beyin ağzından dinleyelim;

ENDA TARIM Olarak,
Tekirdağ Marmara Ereğlisin de dikimlerini 2011 – 2012 ve 2014 yıllarında tamamladığımız, 35 dönümde yaklaşık 11.000 adet sertifikalı Granny Smith ve dölleyici olarak ta Golden cinsi elma bahçelerimiz var.

​Bahçelerimizi kurarken amacımız tabiiki ticari bir faaliyetti. Fakat sadece para kazanmak uğruna da günümüzde sık olarak karşılaştığımız gibi, standart dışı ve sağlıksız bir üretim yaparak, bu ürünleri piyasaya sunmayı hiç bir zaman düşünmedik.

​İşimizi çok sevdik, zira tarım ve özellikle de meyvecilikte, sadece sevmek ile değil gerçekten gönül vermek ile başarı sağlanıyor.

​Bizde, bahçemizdeki her fidan ile, karşımızda bizden ilgi bekleyen küçük bir çocuk gibi uğraşarak kader birliği yaptık.

Üretim yaparken hiç bir zaman teknoloji ve mühendislik bilgilerinden rotamızı ayırmadık, fakat sağduyumuza da sürekli kulak verdik.

Biz meyveciliğe sıfırdan başladığımız için hedeflerimiz henüz uzak. Fakat hedeflerimize ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

​Meyvecilikteki hedeflerimize yaklaşırken, ürettiğimiz ürünlere ilk günden beri aklımızda olan bir katma değer yükleme düşüncesi ile 2017 senesinin başında İl Tarım Müdürlüğü nden gerekli üretim izinlerini alarak, bahçelerimize çok yakın bir lokasyonda önce sirke daha sonraki aşamalarda da pekmez – reçel gibi ürünleri üretebilmek için imalata başladık.

​İlk aşamada sadece Elma Sirkesi (PERINTHOS) olarak başladığımız üretimimize çok yakın sürede vişne, bal, alıç, kavun, ballı elma gibi farklı ürünleri ilave etmek için hazırlıklarımızı tamamladık.

​Bundan sonraki hedefimiz ise bahçelerdeki üretimimize aynı samimiyet ile devam ederken imalatını yaptığımız ürünlerde de gerekli koşulları sağlayarak farklı sertifikasyon belgelerine sahip olabilmek. Bu amacımıza ulaşabilmek için de üretim tekniklerimizi ilk gününden beri standart ve prosedürlere uygun olarak gerçekleştiriyoruz.

İsmail Turhan ve ENDA TARIMA Bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyor ve İstanbul’a doğru yola çıkıyorum.

Şener Tezel

Check Also

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI…

Kanserden Korunma Günde 30-40 dakika tempolu olarak yürüyüş yapmak zinde kalmanızı sağlar. Kanserin nedenleri arasında …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir