Tarihten Gelen Sağlık ”Siyez Buğdayının ” 10.000 Yıllık Geçmişi var !!!

Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan ilk buğday: Siyez buğdayı

Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan ilk buğday: Siyez buğdayı

Sofraların kaliteli alternatifini yakından tanıyın…

Son dönemlerde popüler yiyecekler arasında adı sıkça duyulan siyez buğdayı geleneksel yöntemlerle üretilen, fazla işlem görmediği için kendine has özellikleri olan doğal bir buğdaydır.

Türkiye’de en çok Kastamonu’da yetişen siyez buğdayı 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyada geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ilk buğday çeşidi olarak bilinir.

Siyez Bulgurlu Ekşili Pilav

Biyolojik özellikleri de diğer buğday türlerine göre farklı olan siyez buğdayının faydaları;.

Taş değirmenlerde çok fazla işlem görmeden, kabukları fazla ayıklanmadan elde edildiği için A , B ve E vitamininden zengindir

Yüksek antioksidan içeriğe sahip. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Bozulmaz ve küf yapmaz.

Kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler.

Düşük glisemik indekslidir, glisemik endeksi insanlara en uygun gıdadır ve kan şekerini yavaş yükseltir.

Kilo aldırmaz. Kolesterol içermez. Karbonhidrat değeri oldukça düşük, Protein değeri çok yüksektir.

B vitaminleri açısından zengin olması ve lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır.

iStock-843640600

Yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Bozulmaz ve küf yapmaz.

Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünler arasında yer alır.

İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk, hamile kadınlar ve hamile kalmak isteyenler için çok önemli bir gıda maddesidir.

Emzikli anneler için çok faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Folik asit miktarı çok fazladır.

iStock-516391208

Kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıda. Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları temizleyici özelliği var.

Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.

Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.

Siyez bulgur pilavı için bir tarif

Siyez Bulgurlu Ekşili Pilav

Kullanılan malzemeler;

1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı siyez bulguru
2 su bardağı kaynamış su
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı, zerdeçal, himalaya tuzu, karabiber

Siyez bulgur pilavının yapılışı;

Tereyağının içine nohutlar atılır ve hafifçe kavrulur. Üzerine siyez bulguru ilave edilir.

Nohutun suyu pişmekte olan pilava ilave edilir. Sürekli karıştırılır.

Tuz sıcak suda eritilir ve yaklaşık 3 – 4 yemek kaşığı eritilmiş tuz ilave edilir. Sonra karabiber ve zerdeçal ilave edilir.

Dibi yanmaya başlayacağı vakit zeytinyağı ilave edilir.

Bir miktar su katıldıktan sonra ocağın altı söndürülür ve dinlenmeye bırakılır.

SİYEZ BULGURU ÖZELLİKLERİ VE DEĞERLERİ;

Siyez bulguru yaklaşık 10.000 yıl önce tespit edilmiş ve o günden bu güne kadar genetiği bozulmamış sayılı tahıl ürünlerinden birisidir.Sadece Kastamonu ili İhsangazi ilçesinde ekimi yapılan siyez bulguru besin değerleri ile normal bulgurdan daha yararlıdır.

Siyez Buğdayı 2n kromozom yapısındadır ve yabancı dillerde Emmer olarak adlandırılan ve Türkiye’de Kars yöresinde ekilen Triticum dococcum (Gernik ya da Kavılca)türü buğdaydan farklı bir yapıdadır. Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen Siyez Buğdayı’nın, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca tam tahıl tüketimiyle ilişkili sağlık yararları ve düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıda olduğu tespit edilmiştir.

Siyezin ortalama besin değerleri şu şekildedir:[2]

  • Enerji: 340 kcal/100g
  • Kül 1,70 g/100 g
  • Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)
  • Karbonhidrat 64,92/100 g
  • Diyet lif 9,72/100 g
  • Yağ 1,78/100 g
  • E Vitamini 0,09 mg/100 g
  • B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g
  • B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g
  • Niasin 4,21 mg/100 g
  • B5 Vitamini 0,208 mg/100 g
  • B6 Vitamini 0,41 mg/100 g
  • B7 Vitamini 1,66 IU/100 g
  • B12 Vitamini 0,091 IU/100 g
  • K2 Vitamini 1,23 IU/100 g
  • Folik Asit 26 IU/100 g
  • Çinko 5,32 mg/100 g
  • Demir 4,21 mg/100 g
  • Fosfor 159,7 mg/100 g
  • Kalsiyum 32,26 mg/100 g
  • Magnezyum 93,51 mg/100 g
  • Potasyum 403,5 mg/100 g
  • Sodyum 3,41 mg/100 g
  • Selenyum 11,5 IU/100 g
  • Ham lif %0,90
  • Nişasta %56,69
kaynak 1:https://yemek.mynet.com/tarihi-10-bin-yil-oncesine-dayanan-ilk-bugday-siyez-bugdayi-1168709
kaynak 2:http://ihsangazininsesi.blogspot.com.tr/p/siyez-bulguru.html

Check Also

Diş Sağlığınız İçin Bu Besinleri Tüketin !!!

Sağlıklı dişler için bu gıdaları yiyin Bugün dişlerimizin beyaz görünmeleri için servet harcıyoruz, ancak evde …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir