Kimyon İle Nereden Nereye!!!!!

Merhaba, biliyoruz ki şifa doğa da

Bu yazımda minnacık hali ile birçok derde deva Kimyondan bahsedeceğim;

Kimyonu M.Ö. ki dönemlerde en çok Romalılar ve Yunanlılar kullanmıştır. Doğu Akdeniz uygarlıklarında kullanımı yaygın olan bitki vergi ödeme de para yerine geçmiştir.
Akdeniz kökenli anavatanının Mısır olduğu söylenen Kimyon şuan en çok Hindistan, Meksika ve Fas mutfaklarında yer almaktadır. Günümüzde kimyonun kullanıldığı Avrupa mutfakları sınırlıdır.

Fransız ve Almanlar ekmeklerde, Hollanda ve İsveç’te Bazı peynir türlerinde, Meksika Ve İspanya da ise halen mutfakların bir numaralı baharatıdır.

Kimyonun tarihçesi 96 lı yıllara kadar uzanır, Antik Roma döneminde hırsın ve paranın sembolü haline gelmiştir, o kadar ki her şeye hükmeden ve sahip olan Roma’nın 5 imparatorlarından sonuncusu Marcus Aurelius’un (96-180) takma ismi Kimyondur.

Kimyon eski Yunanlıların yemek masalarından hiç eksik olmazmış, yemek masalarında bulunan tahta kutu içerisinde mutlaka Kimyon olurmuş, o denli bol kullanılırmış ki, cimriliğin tanımını bile Kimyon ile yapılırmış, cimri insana ‘’Kimyon tanesini bölen’’ anlamına gelen Kyminopristes denirmiş!

*Her derde deva Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kimyonun başta mide ve bağırsak gazı olmak üzere birçok rahatsızlığa doğal çözüm sağlar şöyle ki: “Hindistan ve Meksika mutfağında da önemli yere sahip olan kimyonun ağrı kesici özelliğinden bahsediliyor.

Çinliler de bu baharatı geleneksel tıpta mide şişkinliği, gaz şikayetleri için yıllardır kullanıyorlar.

* Kişiler herhangi bir metabolizmal hastalığa yakalanmamak için, bu tür baharatları tüketerek sağlıklarını güvenceye alabilirler,

*Kimyonun, fareler üzerinde yapılan çalışmalarda kan şekerini düşürücü etkisinden de bahsediliyor.”

*Kimyonun içerdiği antioksidan kompleksi genel anlamda serbest radikallerin varlığına son vererek kanser vakalarına yakalanma riskini azaltırken özellikle kimyon otu kolon ve meme kanserlerine yakalanma riskini azaltabilir.

*A ve C vitamini açısından çok zengin olan bu bitki bağışıklık sistemini güçlendirmede de çok etkilidir.
Meşhur hatip Pliny, öğrencilerine konuşma yaparlarken soluk tenlerine, yüzlerine dikkatli ifade verdiği için kimyon yemelerini tavsiye etmiştir.

*Kimyon soğuk algınlıklarına iyi gelir, boğaz iltihabı, öksürme ve solunum yolu enfeksiyonlarının giderir.

*sinirleri uyarıcı, iştah açıcı ve terletici etkisinin de bulunduğunu aktarıyor.

*Hemoroidi olanlara önemle tavsiye edilir.

*Hamilelere ve Lohusalara da öneriliyor.

*Kimyonun, idrar söktürücü

*iştah açıcı etkileri vardır.

*Kuvvetli toksin atıcı özelliği vardır.

*Bağırsakların çalışmasını güçlendirir.

*Metabolizmayı canlandırır.

*Şişmanlığa karşı zayıflatıcı olarak kullanılır.

*İdrarı, anne sütünü, cinsel performansı arttırmak için kullanılır.

*Hipertansiyonda, sinirsel baş dönmelerinde faydalıdır.

*Vücudun nemliliğini giderir, kanı inceltir, el ve ayak parmaklarında görülen uyuşukluk ve karıncalanmayı giderir.

*İdrar kesesinde birikmiş olan taşların erimesini ve idrarın bolca atılmasını sağlar.

* Karaciğer de oluşacak yağın daha hızlı sindirilmesini sağlar.

*Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

*Karın ağrısının giderilmesine yardımcı olur.

* Adet düzensizliğini giderir.

Bebekler için; Mide ve bağırsak gazı şikayetlerinin kadınların hamilelik dönemlerinde yoğunlaşır, Bu dönemde kimyon kullanmalısınız.
Ayrıca, bebek ve çocuklarda da sindirim güçlüğü durumunda kullanılabilir.

Bebeğini emziren annelerde ise kimyonu özellikle tavsiye ediyoruz. Çünkü, annenin aldığı gaz yapıcı gıdalar süte de geçtiği için bebeğe verdiği rahatsızlık annenin sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıktan daha fazla oluyor”

*Gaz sorunu çeken bebekler için kimyon çayı tavsiye edilir.

Bu etkilerden yararlanmak üzere yaz mevsiminde bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır. Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Yere serilen bir kağıdın üzerine şemsiye kısmı aşağıya gelecek şekilde silkelenerek tohumlar toplanır.

Kimyonun bunca güzel ve olumlu etkileri yanında bazı yan etkileri de vardır. Midesi hassas kişilerde irritasyon (tahriş) denilen rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulunulabilir…

“Bu nedenle her gıda maddesinde olduğu gibi kimyonun tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gerekir.

Bunun dışında kimyonun bilinen bir yan etkisi bulunmuyor.

Tane kimyon aroması hava almayan, cam kavanozlarda aylarca muhafaza edebilir. Toz kimyonun ise aroması hızlıca uçacağından raf ömrü daha kısadır.

Az miktarda alınıp hızlıca tüketilmesi tavsiye olunur.

Tüm bu faydalarının yanı sıra kimyon neredeyse kalorisiz bir besindir.

1 yemek kaşığı kimyon sadece 20 kaloridir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim. 

 

 

 

 

İlginizi çekebilir !

(PMS) Kadınların Kabusu, Regl Sorunu için kolay ve doğal çözüm !!!

Dengede doğal çözüm: Tohum Döngüsü!  Diyetisyen Fulya Bozdemir Çoğu kadın adet dönemini önemsemez. Kendi vücutlarında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir