Bunu biliyor muydunuz KOZALAK YOĞURDU !!!

KOZALAK YOĞURDU (Yörük Yoğurdu)

 Uzun yıllar önce seyahatlerim sırasında bu yoğurdun Toroslarda yörükler tarafından nasıl yapıldığını görüp öğrenmiştim… 
 
 Geçtiğimiz günlerde bir dost meclisinde muhabbet sırasında tekrar gündeme gelince sizlerle de paylaşmamın keyifli olacağını düşündüm. 

MALZEMELERİMİZ;

– 2 kg tam yağlı inek sütü

– 2 adet yeşil çam kozalağı

YAPILIŞI: 

– Sütümüzü içinde ki su buharlaşıp yok olana kadar kaynatalım.

– Kaynayan Sütümüzü dinlenmeye bırakalım.

– Küçük parmağımızı ılınan sütün içinde yanmadan 10 sn kadar tutabildiğimiz an 2 adet yıkanmış yeşil çam kozalağımızı tenceremizin içine bırakalım.

– Tenceremizin kapağını kapatarak hırka, pike, masa örtüsü vs ile sararak soğumaya bırakalım.

BİRKAÇ SAAT SONRA YOĞURDUNUZ AFİYETLE YEMEĞE HAZIR…

   Yerken muhteşem bir çam kokusunu gayet soft ve lezzetli bir şekilde hissederek Yoğurdunuzu kaşıkladığınızı göreceksiniz.

Afiyet Olsun.

YEMYEŞİL AKTAR

Şener TEZEL

Check Also

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI…

Kanserden Korunma Günde 30-40 dakika tempolu olarak yürüyüş yapmak zinde kalmanızı sağlar. Kanserin nedenleri arasında …

2 Yorum

  1. Reyhan YETKİN

    Toroslardaki Yörükler incir sütüyle de yoğurt yapıyorlar. Süte birkaç damla incir dalını kırınca çıkan sütten damlatıyorlar, 10 ~ 15 dakika sonra süt yoğurt kıvamı alıyor.Bunun adına da “TELEME” diyorlar.

    • Reyhan Yetkin, çok güzel bir hatırlatma yapmışsınız teşekkürler.. Sitemizde paylaşmaya unutmuşuz TELEME ile ilgili yazımızı facebook sayfamızda daha önce defalarca paylaşmıştık, ilk fırsatta burada da tekrar paylaşırız… Selamlar Sevgiler..

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir